Digitalisering
Nicky Vliegen
klik hier op play om te starten!
Wie ben je en wat is jouw rol binnen Van Zon?
“Ik ben Nicky Vliegen, voorraadbeheerder en ik werk al 14 jaar voor Van Zon. Ik ben in 2008 bij Van Zon aan de slag gegaan als diepvriesmedewerker en via tussenstations – onder meer hoofdmagazijnier in de winkel in Beringen – ben ik doorgegroeid tot verantwoordelijke van de voorraad.”
“Samen met mijn collega Tonny Looijmans verzeker ik het voorraadbeheer, ikzelf voor diepvries- en magazijn-artikelen, Tonny voor gekoelde waren en magazijn-artikelen. We hebben 30.000 items in het aanbod, waarvan 15.000 op bestelling worden geleverd, maar ook 15.000 items die we op de schappen hebben liggen. Gemiddeld blijft een item 3 tot 4 weken in voorraad, sommige minder dan 2 weken afhankelijk van de rotatiesnelheid.”
Hoe belangrijk is digitalisering voor Van Zon?
“Digitalisering is een grote troef voor Van Zon, zeker in het voorraadbeheer. Met 1 muisklik weten we hoe het staat met een bepaald artikel in al onze vestigingen en hoe het zit met de verkoop per klant of per winkel. Zo kunnen de minimale en maximale voorraadpunten precies worden bepaald voor elk seizoen. De digitalisering van het voorraadbeheer stelt ons ook in staat prognoses te maken en trends te ontwaren. Dat maakt het voorraadbeheer efficiënter. We kunnen veel korter op de bal spelen. We zien welke artikels onderpresteren, we zien hoe klanten handelen. Op basis daarvan kunnen we onze sales aan het werk zetten. Voorraadbeheer staat aan het begin van de verkoopcyclus.”
“Dankzij digitalisering staan we vrij ver met onze webshop. Wie voor 12 uur online verse vis of vers vlees bestelt, krijgt dat ’s ochtends gesneden en verpakt in zijn zaak geleverd.”
Digitalisering heeft een impact op meer dan alleen de verkoopcyclus. Hoe draagt digitalisering bij tot meer duurzaamheid en een hogere efficiëntie?
“Er gaat veel minder voorraad verloren. We werken met voeding en dus is de houdbaarheidsdatum belangrijk. Hebben gekoelde producten nog minder dan 5 dagen voor de houdbaarheidsdatum, dan wordt er ofwel tegen speciale prijs een koper voor gezocht of we schenken ze aan de voedselbanken. Dankzij digitalisering en betere informatie gaat er zo van de voorraad niets verloren.”
“Vroeger gebeurde dat beheer meer op gevoel en ervaring. Ik durf stellen dat we dankzij de digitalisering en het gebruik van de informatie die we daardoor hebben – vergeleken met pakweg 10 jaar geleden - in het voorraadbeheer tot 70 procent hebben gewonnen aan efficiëntie. Dezelfde trend merken we ook bij de fabrikanten. Ze houden sinds corona en het plat leggen van de sector veel minder voorraad aan en spelen ook korter op de bal. Ze willen kost wat kost slapende voorraad vermijden.”
“Wat voorraadbeheer en digitalisering betreft, staan we dicht bij het eind van een traject. Dat trekken we nu systematisch door in onze winkels, onder meer met de mogelijkheid om online bestellingen te plaatsen. Ook 80% van onze uitgaande facturatie is al geautomatiseerd. Een verdere stap kan zijn om alle THT (Tenminste Houdbaar Tot) van de artikelen te traceren van binnenkomen tot uitgaan, maar dat is toekomstmuziek.”
“Digitalisering als basis voor groei vooropstellen … dat is voor Van Zon ‘Goede Zaken’ doen.”
“Inderdaad dankzij digitalisering kunnen we een veel groter volume aan met dezelfde of zelfs met minder mensen. Vroeger werd de orderpicking intern en voor de klant gedaan op basis van papier, dat laat heel wat marge voor fouten. Met barcodescanning zijn er amper fouten en wordt bovendien alles onmiddellijk geregistreerd.”
“Het gamma is enorm uitgebreid – met onder meer bio-artikelen, vegan-voeding… Op een gemiddelde dag gaan er 72.000 doosjes door de handen van de magazijniers en orderpickers. Dat zou zonder digitalisering totaal onhaalbaar zijn.”