Duurzaamheid
Koen Beckers
klik hier op play om te starten!
Wie ben je en wat is jouw rol binnen Van Zon?
“Ik ben Koen Beckers en werk intussen 12 jaar voor Van Zon. Ik ben verantwoordelijk voor alle technieken. Dat omvat veel: onderhoud en herstellingen van machines, gebouwen, installaties, optimalisatietechnologie zoals intelligente lichtsturingen.”
“In die rol heb ik heb ik veel te maken met duurzaamheid, onder voor meer onze eigen energie-opwekking. Daarvoor werk ik vaak samen met een externe energie-expert, Geert De Bruyn.”
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Van Zon?
“Duurzaamheid is een erg belangrijk thema voor ons. Sowieso omwille van de grote koelcapaciteit. Maar we doen méér, binnen de sector zijn we voortrekkers en hebben we wat betreft duurzaamheid – in het bijzonder energie-efficiëntie – een grote voorsprong op onze collega’s. We passen geothermie toe, hebben zonnepanelen en werken met CO₂-centrales. Die technieken worden bovendien aan elkaar gekoppeld.”
“Die voorsprong zal zich vroeg of laat ook vertalen in een concurrentieel voordeel. Bij de bouw van een nieuwe Van Zon winkel in Beerse in 2017 hebben we enkele nieuwe technieken toegepast en hebben we gezien hoe rendabel dat is. We gaan veel verder dan de wettelijke verplichtingen. Momenteel zijn we in al in orde voor de normen die in 2050 zullen gelden.”
Hoe vertaalt Van Zon duurzaamheid in de bedrijfsvoering?
“Onze hoofdvestiging in Lommel is CO₂-neutraal en energieneutraal. In drie van de vijf vestigingen worden nu al doorgedreven technieken toegepast om de impact van energie klein te houden. Voor koeling en diepvries wordt in Lommel een CO₂-centrale ingezet. Het is transkritische koeling op basis van CO₂ waarbij de onttrokken warmte maximaal wordt gerecupereerd. Er komen dus geen traditionele compressoren bij kijken. Dergelijke koeling vergt amper onderhoud en het rendement is veel hoger. De techniek is vijf jaar geleden geïntroduceerd. Het is de bedoeling al onze winkels op termijn te laten overschakelen op deze koeling. Beringen komt als eerste aan de beurt.”
“Overal liggen ook zonnepanelen. Ik heb het vorig jaar uitgerekend: zonder zonnepanelen zou de energiefactuur 800.000 € hoger zijn uitgekomen. Enkel in Lommel is nog plaats voor extra zonnepanelen en daar overwegen we die ruimte te gebruiken voor een batterijsysteem.”
“Duurzaamheid is niet echt een uithangbord. Maar het is mooi als je er mee kan uitpakken. Indirect komt het wel onze klanten ten goede omdat we efficiënter werken. Nog een voorbeeldje: onze vestiging in Lommel, waar we in 2020 naar toe verhuisden, is tweeënhalf keer groter dan de oude in Hamont. Toch ligt het energieverbuik nu 30% lager, en dat terwijl we ook het volledige magazijn op ongeveer 15 graden houden.”
“Duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan … dat is voor Van Zon ‘Goede Zaken’ doen.”
“Het mooiste compliment komt misschien van de Universiteit Antwerpen. Een team van hen is 3 jaar geleden op bezoek gekomen met de bedoeling suggesties te doen voor een optimaal energiebeheer. Wel, ze konden ons nergens verbeteren. Dat is inderdaad ‘Goede Zaken’ doen.”