frituur ’t Pleintje – Zwijndrecht

06/10/2023
Chef aan het woord

35 jaar frituur 't Pleintje

ImageImage

Dirk en Hermine leerden elkaar 37 jaar geleden in Oostenrijk kennen. Dirk was schrijnwerker van beroep, Hermine werkte in de cremerie bij haar ouders en daarna nog in een mayonaise fabriek. Vlakbij de cremerie stond een schitterende frituur. De uitbaters stelden eens al lachend de vraag of Dirk en Hermine soms interesse hadden om de frituur over te nemen. Daar werd even over nagedacht, maar al héél snel had het koppel er bijzonder veel zin in en kwam het verlossende telefoontje dat ze de zaak konden overpakken. 

Op 3 augustus 1988 startten Dirk en Hermine hun frituur als piepjong -en ondertussen getrouwd-  koppeltje; Dirk was 22 en Hermine 19 en niets hield ze tegen om hard te werken! Na 3 jaar werd zoon Christoph geboren en 2 jaar later volgde dochter Stéphanie. Toen de zaak in 1996 aan vernieuwing toe was werd er een nieuwe frituurwagen (container) aangekocht. 

Helaas kwamen er wegenwerken op de plaats aan de kerk in het centrum van Zwijndrecht, precies daar waar ‘t Pleintje ondertussen 10 jaar stond. De zaak moest verdwijnen om plaats te maken voor de tram. Er werd gezocht naar een nieuwe staanplaats en die werd in september 1999 gevonden op een kleine parking langs de N70 in de wijk Vromenhove. Echter, ook dáár begonnen er wegenwerken, een nieuwe tegenslag. Om de klanten tóch te kunnen helpen en het verlies van de werken wat te compenseren werd er op 1 januari 2000 een 2e frituur in de winkelstraat van Zwijndrecht geopend. Hermine runde deze frituur zonder Dirk, een harde en zware tijd. Na drie jaar werd die frituur weer overgelaten en konden Dirk en Hermine terug dat doen wat ze zo graag doen: samen werken. Kort daarna is het gezinnetje nog eens uitgebreid met de zonen Cédrick en Siebert. 

De dochter kwam mee in de zaak en er werden plannen gesmeed om op de grond achter de parking in Vromenhove een grotere frituur te bouwen. Het werd een zaak met veel plaats om binnen te zitten -mét speelhoek voor de kleintjes- en een mooi terras. Op 1 oktober 2014 vond de opening plaats.

Corona was de volgende spelbreker, maar ’t Pleintje zou ’t Pleintje niet zijn als ook deze storm niet werd overwonnen. Er werd beslist een online-service op te starten, volledig apart van de bestaande frietketels. In de keuken van hetzelfde gebouw werd een 2e frituur geïnstalleerd en zo ontstond er een unieke ‘2 in 1 frituur’. Zoon Cédrick stapte mee in het bedrijf en werd samen met zijn zus verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de online bestellingen. En ook de jongste zoon Siebert zit inmiddels in het (weekend)team.

De vele tegenslagen (ook met de gezondheid) hebben Dirk en Hermine niet tegengehouden: het koppel is samen met de kinderen blijven vechten en volhouden en hebben uiteindelijk iets heel moois bereikt. Iets wat ze zeker nog graag blijven doen!

Feest, Feest, Feest -- augustus 1988 - 2023 -- 35 jaar Frituur ’T Pleintje! 

‘Deze mijlpaal werd gevierd met familie en vrienden. Om al onze klanten te bedanken hebben wij ook een cadeau voorzien, een mooi aandenken. Want zonder de hulp van ons prachtige gezin, onze schoonkinderen en ondertussen ook 2 kleinkindjes én de vele familieleden, vrienden, klanten, leveranciers, grossiers en nog velen meer zouden wij niet staan waar wij nu staan. Bij deze 1000 keer dank aan iedereen!’

xxx 

Dirk, Hermine en Kinderen 

Frituur ’T Pleintje

Hof Ter Rijen 29 - 2070 Zwijndrecht