Het Zeeuwse mosselseizoen

09/09/2022
Productinspiratie

Het Zeeuwse mosselseizoen

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat samenhangt met het weer in het voorjaar. 

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. 

Verschil tussen bodemcultuur en hangcultuur mosselen
Het verschil tussen bodemcultuur- en hangcultuurmosselen zit hem in de manier van kweken. Zoals de naam al doet vermoeden leven bodemcultuurmosselen op de bodem van de kweekpercelen. Bodemcultuurmosselen zijn de meest populaire soort van beide. Zo is ook de start van ‘het mosselseizoen’ gebaseerd op de kwaliteit en verkoopstart van de bodemcultuurmosselen.

Lekker gezond
Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. Een gezonde keuze dus!

Witte of oranje mossel
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

Een mosselmaaltijd

• Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood of pasta.

• Mosselingrediënten naar keuze: ui, selder, peterselie, knoflook, paprika, wijn, bier, klontje boter, scheutje room…

• Reken 1 à 1,2 kilo mosselen per persoon bij frietjes.

• Spoel mosselen even met water voor het koken. Laat mosselen niet in het water liggen, dan verliezen ze hun typisch zilte smaak.   
   Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan is de mossel goed en kan deze in de pan.

• Gebruik een grote pan met deksel of mosselpan zodat er voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan.
   De pan een aantal keer omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.

• Zet de pan op tafel wanneer alle mosselen geopend zijn. Lekker met een glaasje wijn of bier. 

Eet smakelijk!