De barbecuetrends van 2022

08/07/2022
Productinspiratie

De Barbecuetrends van 2022

Image

Dave Heyninck barbecuet – naast zijn werk als marketeer bij Carmans - bijna dagelijks. Hij maakt met onder de naam Dave Traeger project wekelijks BBQ filmpjes en met zijn BBQteam  Laurentius reist hij Europa rond om deel te nemen aan BBQ wedstrijden. Daardoor is hij op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van barbecueën. Dave vertelt met plezier wat hij ziet evolueren.

Hightech
Hoewel ze al 30 jaar bestaan, beginnen de pellets-barbecues meer en meer in beeld te komen. Deze hightech toestellen zijn computergestuurd en met een paar klikken starten deze volledig automatisch op en wordt de  gewenste temperatuur snel bereikt. Door de ventilator en pellet aanvoer blijft deze super stabiel. Voordeel van dit soort barbecues is dat je je geen zorgen moet maken over je BBQ. Dat geeft meer tijd om samen te zitten met je gasten of je kunt je beter concentreren op je vlees. De mensen die graag low & slow garen kunnen ondertussen ook andere zaken doen omdat je alles kunt volgen via een app op de gsm.

Back to basic
Naast de hightech is ‘back to basic’ ook fel in opmars. Koken op open vuur is een hele aparte beleving. Groenten poffen tussen het smeulend hout, een groot stuk vlees dat naast het vuur hangt te bengelen. Een heel intensieve manier van barbecueën, maar de beleving meer dan waard.

Niet alleen vlees ...
Naast het materiaal zien we ook in de bereiding leuke vernieuwingen. Meer en meer worden er complete gerechten of menu’s op de barbecue gemaakt. Mooie grote stukken vlees gecombineerd met gegrilde groenten en aardappeltjes die van de barbecue komen. Voorgerechten van gerookte vis of dessertjes met barbecue invloeden… Alles wat je in een oven kunt bereiden, kan je óók makkelijk op een barbecue klaarmaken. Alleen met meer smaak.

Brandstof
Brandstof is een zeer belangrijk onderdeel in het barbecue proces, dit beseffen barbecueërs meer en meer. Terwijl vroeger iedereen op zoek was naar het goedkoopste, zijn we nu veel meer op zoek naar betere kwaliteiten en zijn we ook verschillende houtsoorten gaan pairen met de juiste producten; in mijn ogen een hele positieve evolutie. Ik ben blij dat de aanmaakvloeistof en petroleum blokjes langzaam maar zeker uit het beeld verdwijnen, want indirect heeft dit invloed op je bereidingen en wie wilt er nu een chemisch smaakje aan zijn prachtige BBQ gerechten?

Low&slow
Low&slow barbecue is al eventjes een opkomende trend en begint een vast begrip te worden bij het grote publiek. Pulled pork kan je nu op veel plaatsen krijgen en hier en daar kom je al eens brisket tegen in een restaurant. Ik zie dit ook jaar na jaar groeien, echt een geweldig zicht, zeker omdat we dit al volgen sinds 2014. Ik ben benieuwd hoe dit nog verder gaat evolueren.

Een lekker drankje
Trends komen nooit alleen… Als we volledige menu’s bereiden op de barbecue, dan zijn er natuurlijk ook de drankjes… De tijd van de gekende hoofdpijn rosé is gepasseerd. EINDELIJK! Lekkere wijntjes, biertjes en cocktails zijn in de plaats gekomen. Bij die laatste kun je trouwens heel goed de BBQ betrekken: schijfjes sinaasappel laten drogen en roken, kruidentakjes laten branden, zout voor de margarita roken en ga zo maar door.

Image
Image
Image
Image

Wat je ook doet, welk recept je ook volgt… Koop kwaliteit. Niet alleen voor je vlees, óók voor je andere ingrediënten.

Veel mensen kijken naar tijd of kerntemperatuur voor ze hun ribben inpakken. Eigenlijk moet je naar de kleur kijken en zien dat de rub vasthangt aan de rib.

Om te weten wanneer je ribben klaar zijn kan je simpelweg de “bend-test” doen. Hef je ribben 10cm op in het midden; de zijkanten zouden moeten blijven liggen. Gebeurt dit niet? Leg ze dan 15min terug op de BBQ en probeer dan opnieuw. Als alles goed gaat zou je nu bovenaan ook een klein scheurtje krijgen..

Goeie boerenboter, niks is zo een goeie smaakmaker dan goeie boter. Als je je ribben inpakt, voeg dan klontjes boter toe!