Zwarte Koolvis

03/06/2022
Productinspiratie

Zwarte Koolvis

Image

Wetenschappelijke naam: Pollachius virens. Koolvis is een straalvinnige zoutwatervis die tot de familie van de kabeljauwachtigen behoort. Er wordt vaak gedacht dat deze vis alleen maar verwerkt wordt tot vissticks, maar zwarte koolvis is een ware lekkernij. Koolvissen leven in grote scholen in de noordelijke wateren van Groenland tot aan Spitsbergen en in de wateren van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Hoogwaardige kwaliteit is te vinden in IJsland, Denemarken en Noorwegen waar deze met de lijn wordt gevangen. Koolvis zwemt tot op een diepte van 350 meter. Deze vis kan een lengte van 135 cm behalen met een gewicht van 30 kg. De kleur van de huid is overwegend donkergrijs/bruin aan de bovenzijde uitlopend naar een licht grijze buikzijde.

Vangst, aanvoer en consumptie
Koolvis is sinds zo’n 30 jaar commercieel erg belangrijk voor de Europese visserij, zowel wat betreft vangstvolume en omzet als wat betreft de bevoorrading met vis van goede kwaliteit. De visserij op koolvis wordt voornamelijk beoefend door sleepvisserijen (trawlers) die zowel verse als diepgevroren vis aanlanden.

Duurzaamheid
Er zijn inmiddels 13 visserijen op koolvis MSC-gecertificeerd en er zijn er nog twee in assessment voor MSC certificering. Op één na zijn dit allemaal visserijen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan: Noorwegen, IJsland, Faeröer, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en UK/Schotland.

Vangst, aanvoer en consumptie
Koolvis is sinds zo’n 30 jaar commercieel erg belangrijk voor de Europese visserij, zowel wat betreft vangstvolume en omzet als wat betreft de bevoorrading met vis van goede kwaliteit. De visserij op koolvis wordt voornamelijk beoefend door sleepvisserijen (trawlers) die zowel verse als diepgevroren vis aanlanden.

Duurzaamheid
Er zijn inmiddels 13 visserijen op koolvis MSC-gecertificeerd en er zijn er nog twee in assessment voor MSC certificering. Op één na zijn dit allemaal visserijen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan: Noorwegen, IJsland, Faeröer, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en UK/Schotland.

Kenmerkende voedingswaarden
Koolvis bevat net als kabeljauw en schelvis veel hoogwaardig eiwit en weinig vet, ideaal voor mensen die lekker, licht en gezond willen eten en graag meer vis eten. Door de zachte smaak is koolvis een toegankelijke vissoort voor iedereen. Koolvis is ook een goede bron van Omega-3 vetzuren (belangrijk voor hart en bloedvaten), vitamine B12, selenium, fosfor en kalium.

In de keuken
Het stevige visvlees van de koolvis heeft een volle smaak en is relatief voordelig ten opzichte van kabeljauw. De lekkere smaak van de vis krijgt hij door de vis en garnalen die op zijn menu staan. Vergeleken met kabeljauw heeft koolvis een wat grauwere, minder frisse witte kleur die varieert naargelang de streek waar hij gevangen werd. De kleur wordt echter na verhitting crèmekleurig tot wit. Alle recepten en bereidingswijzen voor kabeljauw en schelvis kunnen zonder probleem ook worden toegepast op koolvis. 

Hekserij of ‘the Blues’?
Saithe is afkomstig van een Oudnoors woord ‘seithr’: dit was de benaming voor jonge visjes (fry) van de kabeljauw: in het verleden dacht men namelijk dat de jonge koolvisjes kleine kabeljauwtjes waren. Hetzelfde woord ‘seithr’ of ‘seidr’ is ook een Oudnoorse term voor een bepaald type magie of hekserij uit de cultuur van de Kelten en Germanen, die gepraktiseerd werd door zieneressen (volva’s) tijdens het late Scandinavische IJzeren tijdperk (ca. 500-600 voor Christus). Er wordt over gerept in sagen en andere literaire bronnen, en bewijzen ervan zijn gevonden door archeologen.

In Canada wordt koolvis ook wel ‘Boston Blues’ of ‘Boston bluefish’ genoemd. Niet te verwarren met een baseball club uit East-Boston: The Bluefish Baseball Club. ‘Blue Fish/To get Blue Fish’ is ook straattaal voor ‘niets hebben/met lege handen staan’ oftewel ‘bot vangen’.