Scampi

03/09/2021
Productinspiratie

Scampi's

Enerzijds de wildvang. De groei van deze garnalen hangt volledig af van het aanbod aan zeeflora, warmtestromen, zonlicht en toestand van de omgeving. Binnen deze categorie is de Argentijnse roze garnaal de meest gekende.

Anderzijds is er ook nog aquacultuur. De parameters voor de groei zijn voor een stuk bepaald door menselijke invloed.  De densiteit van de bassins, de aanvoer van vers water en de samenstelling van de toegediende voeding. De volgende twee soorten kunnen hierbij worden onderscheiden.

Image

Black tiger garnaal
Deze garnaal is gekend om zijn hoge kwaliteit. Dit is vooral te danken aan de vaste structuur, donker pigment dat zich vertaalt in een mooie roze/oranje kleur na het bakken en de lekkere smaak.

Image

Vannamei garnaal
Deze garnaal typeert zich met zijn langwerpig lichaam, heeft een zachte structuur, maar ook een lichter pigment, wat zich uit in een lichtere oranje/roze kleur na het bakken. De smaak is minder uitgesproken dan de Black Tiger en Argentijnse pink. Naar prijs toe, is dit het goedkoopste alternatief in de markt.

Image

Specificaties
Binnen elke garnalensoort zijn er nog verschillende specificaties aan de orde.

 • HLSO Easy Peel = Headless Shell On Easy Peel.
  Dit is de meest gekende versie in de markt. Hierbij ontvangt u een garnaal zonder kop met schaal, maar wel ontdarmd. Door de snede in de rug is deze garnaal “gemakkelijk te pellen”.
Image
 • PD = Peeled and Deveined.
  De garnaal wordt volledig gepeld en ontdarmd, zodat ze na ontdooiing pan-of stoomklaar is. Deze specificatie wordt zowel door chefs als consumenten aangekocht voor het gebruiksgemak.
Image

Maatvoering


De maatvoering weerspiegelt het aantal stuks per pond (=0,454 kg). Bijvoorbeeld de maat 16/20 frozen count bevat 16 tot 20 stuks per pond. Dit vertaalt zich naar 35 tot 44 stuks per kilogram. De meest courante maatvoeringen zijn 16/20 en 13/15. Hoe groter het aantal stuks in de zak, hoe kleiner de maatvoering!

Belangrijk om te weten is dat er twee hoofdbegrippen zijn binnen een maatvoering:

 • Real Count (RC): Hierbij worden de garnalen geteld VOOR het proces van invriezen. Dit zorgt ervoor dat u bij ontdooiing ook effectief de maat hebt die op de zak staat.
 • Frozen Count (FC): De garnalen worden geteld NA het proces van invriezen. Hierdoor zal de grootte van de garnaal na ontdooiing iets kleiner uitvallen.

Aankooptip! Indien u bij Horeca Van Zon garnalen aankoopt bent u zeker van volgende zaken:

 • Een effectief netto-gewicht na deglaceren van 800 gram.
 • Er zijn geen overbodige fosfaten aan het product toegevoegd.
 • De maatvoering die vermeld staat op de zak stemt effectief overeen met de maatvoering van de inhoud.
 • Het aantal stuks in de zak zal steeds overeenkomen met het aantal stuks die op de zak vermeld staat.
 • U betaalt een correcte prijs voor een kwalitatief product!