Groene kruiden
10/05/2021
Productinspiratie
Groene kruiden
Chef Willem Kolen
Tips van de chef
- Verse kruiden kan je wikkelen in vochtig keukenpapier. Leg ze best in een open bewaarbox of onderin in de bewaarschuiven van de koelkast. Dan blijven ze langer vers!
- Basilicum bewaar je best buiten de frigo. Een koele droge plaats en temperaturen tussen 15-18 °C is ideaal.
- Kneus verse kruiden eerst even als je ze in een koud gerecht gebruikt, zo komen de aroma’s en smaken beter tot zijn recht.
- Salieblaadjes kan je frituren in een laagje olijfolie, zo zijn ze lekker als garnering op pasta of kalfsvlees.
- Je kan verse kruiden ook invriezen. Was de kruiden in koud water en laat ze kort drogen. Snijd ze fijn en vries ze dan zo snel mogelijk in. Opgelet: ingevroren kruiden kunnen soms iets bitterder smaken.
- De meeste groene kruiden laten zich ook in gedroogde vorm goed smaken. Je droogt ze het best aan de lucht, maar absoluut niet in de zon. Hang ze ondersteboven in bosjes op een droge, goed geventileerde plaats. Rits de blaadjes van de stelen als ze goed droog zijn en bewaar ze in een afgesloten en donkere bokaal.
- Gooi de steeltjes van verse kruiden niet meteen weg. Je kan er een ‘bouquet garni’ van maken voor het aromatiseren van bouillons, fonds, stoverijen en soepen. De steeltjes van bijvoorbeeld koriander en peterselie zijn perfect eetbaar en zeer smaakvol.
- Zorg ervoor dat je steeds met een vlijmscherp mes door de kruiden snijdt. Een bot mes kneust de kruiden en doet ze snel verkleuren.