Tonijn

12/04/2021
Productinspiratie

Tonijn

Paspoort Tonijn

Naam: Tonijn (Thunnus Albacares)
Lengte: De vis wordt maximaal 3 meter.
Voedsel: Inktvis en kleinere vis in scholen, zoals haring, wijting en ansjovis.
Levenscyclus: Tonijn kan 20 tot 25 jaar oud worden.
Verspreiding: Tonijn komt voor in de tropische en gematigde gebieden van de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Middellandse Zee.
Leefgebied: De vis leeft in scholen en legt vaak grote afstanden af.
Populatie: Het tonijnbestand staat er goed voor, behalve de blauwvintonijn,  consumptie van deze laatste wordt dan ook afgeraden.
Kleur: De flanken en buik van de tonijn zijn zilverwit met kleurloze vlekken.
Familie: Makreelachtigen

Tonijn is tonijn denk u wellicht. Niets is minder waar, er bestaan zo’n 20 soorten. ‘Tonijn’ is dan ook een verzamelnaam en is onderdeel van de familie der makreelachtigen. Echter, niet elke tonijnsoort is commercieel interessant.

De meest bekende is natuurlijk de blauwvintonijn, een ware (en dure) delicatesse. Helaas is deze zwaar overbevist en is deze soort geklasseerd als bedreigde diersoort. Het consumeren van deze vis is niet meer van deze tijd.

Gelukkig zijn er wel degelijk goede alternatieven. Zo liggen de geelvintonijn en skipjacktonijn wél in de schappen van de betere vishandel. Zowel de geelvintonijn als de skipjacktonijn zijn verantwoorde keuzes. Deze soorten planten zich een pak sneller voort als de blauwvintonijn waardoor de vispopulatie veel beter op peil blijft.

Een tonijn is uitstekend geschikt om te grillen of te bakken. Het visvlees lijkt erg op rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook vaak over tonijnsteak of -biefstuk. Zo’n steak is op zijn best als hij net niet helemaal doorbakken is. Verse tonijn is rauw eveneens verrukkelijk en kan heel goed verwerkt worden in sashimi of sushi.

Wist u dat?
De verse tonijn in zijn geheel bij onze vispartner binnenkomt en ter plaatse met de hand versneden en verwerkt wordt? 

Image