Pim van Ravesteijn

11/12/2020
We are zonnetjes

Pim van Ravesteijn
Sommelier

Vertel eens wat over jezelf? Ben je getrouwd? Heb je kinderen?

Ik ben zevenenvijftig -tenminste, ik dénk dat toch- en mijn roots liggen ergens op een Rotterdamse kaai. Ik ben niet getrouwd, maar woon zaligmakend samen met de Reden waarom ik -na vele tochtjes over onze aardbol en totaal ‘not planned’- in België ben blijven hangen. Ons huishouden telt verder een zéér knuffelbare Lassie en een écht Straatschoffie in de vorm van een rosse kater. Daarnaast worden Reden en ik geacht elke dag op appèl te komen bij een drietal paarden in een nabijgelegen weide.

Wat is je functie en wat houdt deze in?

Ik ben bij Van Zon één van de weinigen die tijdens de werkuren alcohol naar binnen mag slaan en daar ook nog Euries voor krijg -hoe grappig. ‘Sommelier’ noemt men zo iemand. Ik ben verantwoordelijk voor het gamma wijnen binnen de groep Van Zon. De eerste jaren deed ik álle alcohol alleen, maar na veelvuldig protest van mijn lever zijn er hulptroepen ingevlogen. Ik doe nog altijd wijn, maar voor gedistilleerd en cocktails mag u ondertussen een beroep doen op de -eveneens ervaren- lever van mijn collega.

Hoe lang werk je bij Horeca Van Zon?

Oei, da’s een goeie! Ik kwam ergens begin tweeduizenddertien binnenvallen meen ik mij te herinneren. Daarvoor zat ik in de wijn. En dáárvoor zat ik in de wijn. En dáárvóór zat ik…, juist u weet het al, tis wijn. Als tiener bracht ik folders rond voor een lokale wijnhandel. Ik geraakte toen spontaan in én aan de wijn. Inmiddels zijn we (honderd)veertig jaar verder en het moge duidelijk zijn: ik geraak nooit meer van wijn af.

Wat vind je fijn aan je job?

Ja maar, wat is dàt -smile- nu voor een vraag? Als je elke dag drukdoende bent met één van de geneugten van het leven... Bezig zijn met wijn geurt en (s)maakt mijn maandag tot en met zondag. Soms is dat proeven -al dan niet op locatie. Soms is dat pure cola drinken en keihard ploeteren om de vakken in de filialen gevuld te houden. Soms is dat vissen naar een leuke promo tijdens een smakelijke lunch met een leverancier. Soms is dat peentjes zweten omdat een nieuw DC moet worden klaargestoomd. Soms is dat… Maar ik mág dat… In alle vrijheid… Voor Horeca Van Zon… Mij hoor je niet piepen!

Wat wil je nog kwijt aan de lezers?

Hurricane Corona beukt al maandenlang in op ons leven en raakt ons allemaal. En ze is nog niet uitgeraasd, zucht. Maar ik ga het u tóch wensen, het is december tenslotte. En ja, ik heb dezelfde gemengde gevoelens als u… Maak er een fijne kerst van (wijn!), gá voor éénentwintig (wijn!) en vergeet Corona, al is het maar voor even (wijn!).