Pousse – Café

24/02/2020
Productinspiratie

Pousse-Café

#PousseCafé

De term ‘Pousse-Café’ komt uit het Frans en dook voor het eerst op in 1833. Vrij vertaald betekent het zoveel als ‘wat de koffie wegdrukt’ en het duidde destijds een glaasje cognac, likeur of jenever aan welke na de maaltijd bij de koffie geserveerd werd.

Image

In het Nederlands is het woord voor het eerst in 1869 teruggevonden. Later werd ‘Pousse-Café’ verkort en verbasterd tot ‘Poesje’. Die benaming is in 1902 voor het eerst op schrift gevonden en was in het begin van deze eeuw volledig ingeburgerd. In Veurne in West-Vlaanderen noemde men koffie met cognac ook wel een ‘Poester’. Ook dit woord, dat in Oostende nog steeds voorkomt, valt terug op het Franse ‘Pousse-Café’.

Was de ‘Pousse-Café’ vroeger dus een glaasje gedistilleerd bij het traditionele kopje koffie na het diner, tegenwoordig wordt er een cocktail van likeuren in een hoog smal glas mee aangeduid en wordt deze vaak pas na de koffie geserveerd. De oudste recepten komen uit ‘How to Mix Drinks’, het allereerste cocktailreceptenboek ter wereld, verschenen in 1862 en samengesteld door Jerry Thomas. In het boek worden 4 recepten onder de naam ‘Pousse’ genoemd en deze worden nog altijd gezien als de voorlopers van de ‘Pousse-Café’s’ van nu.

De ‘Pousse-Café’ is sinds zijn ontstaan een geheel eigen leven gaan leiden en er zijn dan ook talloze recepten te vinden, sommige met slechts enkele, sommige met juist veel ingrediënten. En ook een beetje experimenteren mag best, ‘Pousse-Café’ is een ruim begrip, niets moet, maar alles mag.

Een ‘Pousse-Café’ samenstellen is niet moeilijk, maar het vereist wél enige handigheid. Daarnaast is het ook gemakkelijk om te weten hoe ‘zwaar’ of hoe ‘licht’ de benodigde drankjes uit het recept zijn.

Een hulpmiddeltje: hoe meer alcohol, hoe lager het soortelijk gewicht, hoe ‘lichter’ de drank. Hoe meer suiker, hoe hoger het soortelijk gewicht, hoe ‘zwaarder’ de drank. Een gin of whisky is bijvoorbeeld veel ‘lichter’ in gewicht dan een amaretto of een créme de cassis, beide likeuren met veel suiker.

De kunst is de verschillende drankjes van verschillend ‘gewicht’ in laagjes in het glas te schenken, zonder dat deze zich mengen. Dit lukt het best door de dranken voorzichtig op elkaar over de rug van een lepel in het glas te schenken. Begin met de ‘zwaarste’ drank en eindig met de ‘lichtste’.