Château De Majoulière

01/06/2019
Productinspiratie

Château De Majoulière

We spreken over alweer twaalf jaar terug, de tijd gaat snel. Beatrice van Baelen en echtgenoot Stefan Reher uit het Belgische Mol vinden in de glooiende heuvels van Villecroze in de Provence een oud wijngoed met een pracht van een wijngaard. De boerderij is behoorlijk versleten en de cave hopeloos verouderd, maar de kwaliteit van de wijnstokken doet het koppel bezwijken en de aankoop is een feit. Een droom wordt werkelijkheid, in de wetenschap dat er veel -amai, héél veel- gerenoveerd moet gaan worden.
Image

In de jaren die volgen wordt alles opnieuw opgebouwd en geïnstalleerd. De gebouwen op het domein worden gerestaureerd, de cave krijgt een grondige facelift en heden ten dage worden de wijnen gevinifieerd in moderne vaten van inox met temperatuurregeling. In de wijngaard -12 hectare groot- wordt ondertussen op een biologisch verantwoorde manier gewerkt. Voor de witte wijn is er Sauvignon Blanc en Vermentino (Rolle) aangeplant, voor de rosé en de rode wijnen Syrah, Grenache, Cinsault en Cabernet Sauvignon met een leeftijd van 35 jaar én ouder.

De rendementen zijn -bewust- bijzonder laag: zo is bijvoorbeeld opbrengst voor de La Perle Rosé slechts acht hectoliter per hectare, daar waar vijfenvijftig hectoliter is toegestaan. Een zestigtal vaten van de beste Franse eik uit Allier staan garant voor de rijping van de witte en de rode wijnen, de beide rosé’s worden alleen op inox opgevoed. Beatrice en Stefan assembleren de wijnen zelf, onder toeziend oog van oenoloog Mr. Baugnet. Een bijzonder geslaagde samenwerking zo blijkt. De wijnen worden gesmaakt in vele restaurants in La France én Vlaanderen waarvan zelfs een zestal sterrenrestaurants.

Château de Majoulière houdt van culinaire hoogstandjes. Zo voelt de witte zich -dankzij een unieke blend van Vermentino en Sauvignon Blanc in eiken vaten gerijpt, sur lie en mét battonage- zeer behaaglijk bij een vitelo tonnato, een vispannetje, asperges met een sauce Hollandaise of bij een kaasschotel. Met de twee rosé’s mag u zeker zomers aperitieven in uw eigen tuin, maar ze gaan ook graag mee met een slaatje geitenkaas, scampi’s, langoustines of een rijkelijk gevulde BBQ.

De kruidige afdronk en veel rood fruit maken van de Harmonie een zeer gewillige rode wijn die goed past bij dagelijkse kost. De Harmonie wordt in restaurant Le Relais Des Moines in Les Arcs (Frankrijk, mét Michelin Ster) geserveerd omdat uitbater Sébastien Sanjou wéét dat de wijn zijn gerechten niet overheerst maar ze juist goed vergezelt.

En oei, pas op als het paradepaardje van Majoulière zich meldt! Elk jaar worden uit de zestig vaten een tiental beste geselecteerd van waaruit Cuvée Beatrice wordt geassembleerd. Deze verbluffende subtiele compositie van Syrah en Grenache brengt de sommeliers van Van Zon elke keer opnieuw in extase. De neus vol zoete bramen, zachte kersen, snufjes karamel en vanille met geurige tabak bezorgt elke wijnliefhebber gegarandeerd een opvlieger. Als ook de afdronk de tong streelt met een vleugje koffi e, cacao, pruimen, zoethout en malse maar liefl ijke zuren… Welnu, dan vergeet u deze wijn nooit meer. Gewoon genieten van een glas mag. Maar als het er écht om gaat, vergeet Bordeaux en Bourgogne en drink Cuvée Beatrice bij alles waarbij u anders een klassieker zou schenken...

Horeca Van Zon is buitengewoon trots dat ze -als enige handelaar in België- de wijnen van Beatrice en Stefan mogen verkopen.