Traiteur Valère

11/11/2019

Traiteur Valère

Valère Vanlangenaeker

Stel je zelf even voor?

Image

Ik ben Valère Vanlangenaeker, afkomstig uit Stevoort als middelste van een landbouwersgezin van 7 kinderen. Samen met mijn vrouw Hilde Mulders run ik al 28 jaar ‘Traiteur Valère’ in Neeroeteren. In de beginjaren waren wij zowat de pioniers van de kant en klare maaltijden, vacuümverpakt per portie. Met de dagelijkse hulp van mijn schoonouders is onze zaak gegroeid tot wat ze nu is.

Waar heb je de passie voor je vak gevonden?

Ik heb gestudeerd voor meubelmaker, maar in de meubelsector was toen geen toekomst. Daarom ben ik na overleg met mijn ouders naar de hotelschool in Hasselt gegaan. Eten doen de mensen voortdurend, daar is wél altijd toekomst in. Wij woonden in die periode naast het Scholteshof van topchef Roger Souvereyns. Bij hem heb ik de keukenstiel geleerd. Ik heb er ook veel mogelijkheden kunnen creëren om mijn carrière verder uit te bouwen. Zo werd ik butler in het kasteel van een top industrieel, kreeg ik de mogelijkheid om in een Hiltonhotel in Australië te werken en werd ik ‘beste horecamanager’ voor grootkeukens bij het toenmalige Interserve. Na dat avontuur kwam ik terecht in Molenheide in Houthalen-Helchteren waar ik mijn vrouw heb leren kennen. Door de onregelmatige werkuren zijn we dan uiteindelijk samen onze zaak begonnen.

Waarmee onderscheid je je van de rest?

Wij maken onze kant en klare gerechten nog echt op traditionele wijze, zonder te veel ‘tierlantijntjes’ en zonder kleur- en smaakstoffen. Onze klanten kunnen dagelijks kiezen tussen een 40-tal verschillende bereidingen zoals pasta-, vis- en vleesgerechten. Naast de kant en klare gerechten verkopen we ook verse broodjes welke we beleggen met uitsluitend zelfgemaakte salades. We hebben een mooi vast cliënteel opgebouwd dat steevast terugkomt voor onze versheid en kwaliteit. Alleenstaanden, gezinnen met weinig tijd en ook studenten kiezen hun gerechtjes om de week door te komen.

Is je aanbod eerder klassiek of experimenteer je wel eens?

Ons aanbod is vooral klassiek. Op die manier kunnen we een zeer betaalbaar assortiment aanbieden en een ruimer publiek aantrekken, zowel jong als oud.

Wat is jullie signature dish?

In dit seizoen is de konijnenbout met wortelpuree een echte topper waar veel mensen voor terugkomen. We verkopen ook een variant met gewone puree. Ik maak ze met Luikse siroop en een scheutje azijn. Geen bier. Dat maakt naar mijn mening de bereiding iets minder toegankelijk voor het brede publiek.

Image

Ingrediënten

 • 10 konijnenbillen
 • 5 ajuinen
 • zonnebloemolie
 • 400 g Luikse siroop
 • scheut azijn
 • 5 blaadjes laurier
 • 3 el bruine fond pasta
 • 3 l water
 • 300 g bruine roux
 • peper en zout

Wortelpuree

 • 1 kg puree aardappelen
 • 2 kg wortelen
 • 5 ajuinen
 • 500 g goei boter
 • 200 g suiker
 • 3 el tomatenpuree
 • peper, zout en nootmuskaat

Bereiding

 1. De konijnenbillen goed kruiden en aanbakken in zonnebloemolie.
 2. Overtollig vet weggieten, gesneden ui, laurier en Luikse siroop toevoegen. Goed laten karamelliseren.
 3. Bevochtigen met water tot ze juist onder staan.
 4. 45 Minuten laten sudderen tot ze goed gaar zijn.
 5. Haal de konijnenbillen uit de pan en werk de saus verder af met bruine fond, azijn, peper en zout.
 6. Aan de kook brengen en binden met bruine roux.
 7. Voor de puree de aardappelen koken in gezouten water en de wortelen met de ajuinen aanstoven in boter.