Azienda Agricola Cusumano

01/10/2019
Wijn van de maand

Azienda Agricola Cusumano

Azienda Agricola Cusumano in Partinico een dikke 20km ten westen van Palermo, Sicilië, bezit zo’n 320 hectare wijngaard, verspreid over het eiland. Het was begin jaren zeventig dat Francesco Cusumano besloot wijn te gaan maken met de missie Sicilië op de wijnkaart te krijgen. Sicilië kent een enorme variatie aan bodemstructuren en micro-klimaten en dat maakt het vulkanische eiland uitermate geschikt voor wijnbouw. Francesco wist dat en zijn inspanningen boekten succes, de wijnen geraakten al snel bekend en gewaardeerd.

Francesco is inmiddels opgevolgd door Alberto en Diego Cusumano. De broers bouwen het nog jonge bedrijf verder uit met een ontembaar enthousiasme en een enorme vakkennis, gebruikmakend van technologische innovatie, aandacht voor design maar mét respect voor geschiedenis, natuur en milieu. Bodem, micro-klimaat en druivensoort zijn optimaal op elkaar afgestemd en elke druif wordt met de hand geoogst. De wijngaarden liggen op hoogtes van 100 tot en met 700 meter, het rendement is vaak niet meer dan 35 hectoliter per hectare.

Twee typische streekwijnen springen in het oog, ehhh… in de mond: Insolia en Nero d’Avola.


Cusumano Insolia IGT 75 cl

art. 64351

Aromatisch en intrigerend. Een heerlijk aroma van peer en citrus met vleugjes van anijs en noten. In de mond komt een verfrissende zuurgraad je tegemoet, aangevuld met tonen van rijp wit fruit. Een elegante afdronk met fijn verweven zuren maakt de beleving compleet.

Wijn & spijs
Als aperitief en bij (pasta)salades, gerechten met vis, schelp- of schaaldieren, wit vlees…

Herkomst
Sicilië, Italië

Druiven
100% Insolia

Serveertemperatuur
10 tot 12°C

Drinken
nu tot 2020

Image

Cusumano Nero d’Avola 75 cl

art. 64352

Robijnrood met een neus van viooltjes, kruiden en pruimen. Stevige doch zachte body met nuances van donkere kersen en peperachtige tonen. De voor de druif kenmerkende fruitig- én kruidigheid komt overtuigend terug in de lange, plezierige afdronk.

Wijn & spijs
Geroosterd of gegrild vlees, stoofpotje, gevogelte, wild, risotto, een goedgevulde pasta…

Herkomst
Sicilië, Italië

Druiven
100% Nero d’Avola

Serveertemperatuur
16 tot 18°C

Drinken
nu tot 2021

Image